søndag den 25. september 2011

Jubilæum med apotekskæden

Idag var vi til 25 års jubilæum med apotekskæden "Apotekeren".
Det er en kæde af 55 apoteker, i alt 103 butikker i hele Danmark.
Vi var 950 apoteksansatte som deltog idag.
Dagen startede med at man blev hentet i bus på de forskellige apoteker i landet, lige fra Frederikshavn (som skulle køre kl. 5:15!) til Nakskov. Og så var der os, som heldigvis kun havde 15 min. kørsel. 
Hele dagen var det lagt op til at cheferne skulle vare sit personale op, så de var alle klædt ud som stewarder og stewardesser.
Festen skulle foregå på Holckenhavn slot i Nyborg.

Frank starter turen med at dele Gammel Dansk ud

Vores tjener hele dagen - det var ikke dårligt


Da vi kom i bussen fik vi travlt!
Morgenkompletten var ikke lille, og vi havde kun turen fra Kerteminde til Nyborg til at få det ned.

Wasan og Arin

Vores steward og tjener






De 55 apotekere præsenteres af formanden

Frank bukker efter vi havde piftet ham velkommen



Vi skulle starte med at mødes i teltet til foredrag af Chris Macdonald.
Han fortalte om personlig udvikling og gjorde det SÅ godt.
Har ellers ikke brudt mig om ham, men det var så godt og sjovt forklaret.

Tøserne og CHRIS MACDONALD.... de var helt vilde

Chris Macdonald tegner og fortæller
 Så skulle vi ud i slotshaverne hvor der var forskellige boder.

En smootie-bar

Arin bliver karikatur-tegnet

 
Vi lavede blomsterpynt til håret




Undervisning i Tai-chi

Dina og Linda er blevet tegnet

Klar til festfrokost



Ved et rent tilfælde skulle vi sidde ved bord med Kjellerup apotek hvor jeg blev genforenet med min værelseskammarat fra uddannelsen, Marie. Hende havde jeg ikke set i 7 år.

Så kom overraskelsen, Eran DD



Hjemmelavet rugbrød

Så skulle der prøves at lave hjemmelavet rugbrød, efter jeg havde arvet en klat surdej.

Jeg havde fået en klat surdej af min veninde Mette
 
 Her kommer opskriften, så jeg er sikker på den ikke bliver væk!

Til 2 rugbrød
Arbejdstid: 30 min. over 2 dage + 1 1/2 time i ovnen
Dag 1:
3 1/2 dl. kærnemælk
5 dl. vand
5 g. gær
200 g. hvedemel
530 g. rugmel

Det hele blandes sammen og skal stå natten over på køkkenbordet med film over. (OBS: ikke i køleskab)

Dag 2:
1/2 mørk øl
1 spsk. honning eller sirup
1 1/2 tsk. salt
330 g. knækket rug overhældt med 1 dl. kogende vand (lad det trække lidt)
150-200 blandende kerner efter smag (f.eks. solsikke, hørfrø, sesam, græskar)
100 g. tørrede finer i tern (jeg brugte figenpålæg)
1 dl. sesamfrø
Evt. revet gulerod og diverse nødder

Rør alle ingredienserne, (pånær gulerod og figen!) sammen med dejen fra dag 1.
Tag derefter en klat fra som surdej til næste gang du bager rugbrød. Opbevar den i køleskab.
Smør derefter formene med smeltet magarine og drys med kerner, formene skal være 3/4 fyldt.
Lad brødene hæve i ca. 2 timer og bag derefter ved 190 grader i 1 1/1 time.

Næste gang du bager rugbrød:
Brug surdejen istedet for kærnemælk og gær. Tilsæt i alt 8 dl. vand til fordejen.
Surdejen vil med tiden udvikle sin egen smag, som man aldrig kan opnå ved almindeligt gær. Derfor er det besværet værd at lave og gemme surdejen.



Knækket rug

Surdej til næste gang



Efter halvanden time ved 190 gr.

Det færdige resultat. Det smagte rigtig godt!
Dog ikke så pænt med de små klatter af figner man kan se ;-)
Men det var svært at hakke i mindre stykker

Og skal vi så lige tage lidt om surdej, da jeg synes det er noget underligt noget, og var ret bange for hvor længe det kan holde sig. Det lyder til det kun kan holde sig en uges tid, så jeg tror jeg fryser mit ned. Har dog googlet dette, og nogle skriver det kan holde sig en uge, andre siger op til 1 år!!?

http://www.kvalimad.dk/opskrifter/lav-en-surdej

Surdej er en symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier (Lactobacillus spp.) og gærsvampe, der anvendes som hævemiddel ved brødbagning. Brød, der er bagt med surdej, har en særlig smag, som hovedsagelig skyldes den mælkesyre, der dannes af mælkesyrebakterierne.

Balancen mellem de aktive mikroorganismer giver forskellige typer surdej, og det var førhen velkendt, at husmoren på nogle gårde havde opdyrket en surdej, der var bedre end den, de fleste andre havde. Endnu i dag findes der særligt eftertragtede surdeje, som skyldes disses omhu.
Meget af det jern, zink og magnesium, der findes i mel og kerner er bundet af fytat og optages ikke gennem fordøjelsen. I langtidshævet brød og i surdejsbrød aktiveres et enzymet der hedder fytase, det nedbryder fytat, således at mere jern, zink og magnesium frigives.
Surdej kan fremstilles ved at blande mel og vand.
Det skal så stå i nogle dage før det er klar til brug. Normalt fratages der dog i stedet en klump dej ved bagning, der så bruges som surdej ved næste bagning. Surdej er bedst inden for en uge, men kan holdes i live ganske længe ved jævnlig tilsætning af mel og vand.

torsdag den 22. september 2011

Det støver i kælderen

Kælderen i vores hus er et stort projekt.
Der skal lægges klinker over det hele, 120 kvm. Og der skal males overalt, så det bliver lidt af gangen. Der skal laves bryggers i det ene rum snart, og Dennis har allerede inddraget et rum til herreværelse, billeder kommer snart. Så skal der laves nyt badeværelse og et værelse mere til opbevaring.

Her var der bare sat en plade for, men vi vil lave hylder i gasbeton

Døren ind til vaskerummet er blevet udvidet med 20 cm.


Den gamle TASSO brændeovn skal pudses, og så må vi se om den bliver fin.

Så er der sørget for vi ikke kommer til at fryse til vinter. Vi har købt brænde i Tyskland ved
http://www.absolut-traepiller.dk/traebriketter.htm
Vi har købt EcoTræbriketter af Bøg og Eg, MEGET billigere end i DK

Nu med bue ind til vaskerummet

Hun skal nok blive fin når hun bliver pudset helt færdig
Så havde jeg længe ønsket mig et stort fuglefoderbræt/hus så vores to duer i haven også kan få mad. De sidder så tit bare i regnen og kigger.


Så kommer man hjem fra arbejde torsdag, og så har Dennis da lige lavet et!!!
Så fint det er!!


Man kan hælde maden i skorstenen, og så kommer det ud her i midten

Nu skal det lige slibes færdigt, og have træbeskyttelse, så skal det i brug!